Teatern ger ansikten en mask. Skådespelarna är aldrig helt sig själva. De spelar en roll. De bär en mask. Fotografen Katto gör precis tvärtom som teatern. Med sina bilder lyfter han masken för att se människornas sanna ansikte, som bara blir synlig i vissa enstaka ögonblick. av Maja Heuer Se inte på mig! Det är de dramatiska raderna i Ebrahim Kattos dikt, som ska introducera hans fotoutställning Ansikten från Mellanöstern på Södertälje Konsthall. I utställningen porträtterar södertäljefotografen Katto i svartvita fotografier ett 40-tal personer från Syrien, Turkiet, Irak och Libanon. De flesta har flytt från sitt hemland. Med varje porträtt vill konstnären ge dem den uppmärksamhet de flesta ännu inte fått.
Enligt Katto själv kan det ta två till fyra timmar att ta ett foto. Under denna tid försöker konstnären närma sig modellernas sorg, glädje eller ilska. På så sätt uppstår det ett slags symbiosförhållande mellan fotografen och modellen. Det är viktigt att komma in i samma känslostämning som den porträtterade personen, för att kunna reflektera just det ögonblickets speciella känslor. Katto hittar vägen till deras själar. Han klär av deras ansikten, avlägsnar vardagsmasken och skalar fram själen. Ansiktena blir ingångsportar till varje modells mest hemliga och individuella drömmar. Det finns gråtande förvridna ansikten, skrattande och förvånade ansikten; ansikten som uttrycker hopp och ansikten som har frysts i tiden. Och bakom vart och ett av dessa ansikten gömmer sig en historia, som berättar om olika livsöden och förväntningar.
Redan under antiken betecknade masken det konstgjorda offentliga ansikte, som döljer människans sanna natur. Inom den grekiska teatern och de japanska no-spelen var masken ett instrument för att avpersonalisera skådespelaren så att åskådarna bättre kunde identifiera sig med rollkaraktären. Samma stilgrepp användes senare av Bertholt Brecht i hans episka teater. Han använde ansiktsmasker för att uppnå en distanseringseffekt, så att publiken inte blev fången av sin egen inlevelse, av teaterns verklighetsillusion. Åskådarna skulle inte känslomässigt identifiera sig med personerna utan lära sig någonting genom pjäsens handling. Teatern ger ansikten en mask. Skådespelarna är aldrig helt sig själva. De spelar en roll. De bär en mask. Fotografen Katto gör precis tvärtom som teatern. Med sina bilder lyfter han masken för att se människornas sanna ansikte, som bara blir synlig i vissa enstaka ögonblick.
När visar man då det sanna ansiktet, det som är hemligt? Många visar det aldrig. De vågar inte och då dör de långsamt inombords. Det är viktigt att båda ansiktena står i balans och det är just det som konstnären Katto vill visa oss med sina fotografier. Vi ska våga släppa fram vår själ i ansiktet, så att andra kan röra vid det och bli berörda. Ungefär som den romerska husguden Janus, som är dörrtröskelns gud. Hans två olika ansikten, det inre, privata och det offentliga, utåtriktade ansiktet är alltid i harmonisk balans med varandra. ________________ |