listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu
Dokumentärfilm: ”Tjugoförsta sekunden”

 

Zoltan Dani, före detta överste i Jugoslaviska Försvarsmaktens luftförsvar, som i närheten av byn Buđanovac i Sremden 27 mars 1999 sköt ned ett ”osynligt” attackflygplan av typen F-117A, fick många erbjudanden från utlandet. Istället för att fortsätta sin militära karriär inom någon av de mäktiga arméerna i väst så beslutade han sig för att gå i pension. Han stannade kvar i Serbien, ägnade sig åt sin familj och blev – bagare! Han började också ägna sig åt turism. Om detta berättas det i Željko Mirkovićs dokumentärfilm ”Tjugoförsta sekunden” där han berättar en historia som aldrig tidigare fått offentlighet, en historia som ”avslöjar anständigheten hos en vanlig människa”.

Att skjuta ned attackflygplanet F-117A Nighthawk, den amerikanska stealth-teknologins mästerverk, är ingen småsak. Bedriften utfördes den 27 mars 1999. Innan dess hade ingen trott att det kunde göras. Zoltan Dori hamnade i de militära läroböckerna, blev en legend i Serbien och fick massor av erbjudanden från hela världen, särskilt från länder som hade eller skulle kunna tänkas få problem med att försvara sina luftrum, där man ville att han skulle avslöja sin hemlighet om hur han hade kunnat se det osynliga och hur han på dessa höga höjder kunnat träffa och skjuta ned något så osynligt och mäktigt.

I dokumentärfilmen ”Tjugoförsta sekunden”, regisserad av Željko Mirković, säger Zoltan Dani att vissa länders regeringar hade erbjudit honom att utbilda deras personal och förbereda dem för ”deras eventuella behov”.

”En viss stormakt som vill försvara sitt luftrum och ha respekt med sig i världen kom med ett mycket allvarligt menat erbjudande. Jag skulle åka dit och arbeta för dem under ett år för logi, mat och en nätt liten klumpsumma. Då ställdes jag inför valet – vad skulle jag göra? Jag var fortfarande försvarsmaktsanställd, men läget på hemmaplan var inget vidare. Skulle jag åka eller inte” frågade sig Zoltan Dani.

Medan Zoltan slet med sitt dilemma så kom ett andra erbjudande. Som Zoltan förklarar i filmen, så kontaktades han från ett annat land som hade problem med amerikanarna och NATO. Där visste man att man måste förbereda sitt försvar ordentligt och man tvekade inte att erbjuda en så stor summa pengar att Zoltan kände hur det snurrade i huvudet. Han kom på fem eller sex olika sätt som han skulle kunna använda pengarna, för det handlade om ett par miljoner dollar.

NIŠ (nyhetsbyrån NINA): På den internationella festivalen Dialektus i Budapest så har regissören Željko Mirkovićs film ”Tjugoförsta sekunden” fått juryns specialpris för dokumentärfilmer. Denna dokumentär har nyligen fått erkännanden på festivalerna i Sarajevo och Zagreb. Under den berömda femte dokumentärfilmsfestivalen Zagrebdox så fick Mirković ett särskilt erkännande för, som det står i juryns motivering, ”en berättelse om en krigshjälte som upptäcker den vanliga människans anständighet. Konfronterad med dilemman som hur man skall få ordning på sitt liv igen efter kriget, så upptäcker krigsveteranen skönheten i en annan möjlighet – att bli en god far.” Filmen ”Tjugoförsta sekunden” berättar om Zoltan Dani som under NATO-bombningarna av Jugoslavien sköt ned den ”osynliga” F-117A. Idag sysslar Zoltan Dani med att baka och sälja bröd och andra bageriprodukter. Filmen presenteras som ”den tidigare aldrig berättade historien om nedskjutningen av ett osynligt plan” och ”ett mänskligt drama om att återvända till sin familj”. ”Filmen innehåller en bredare episk metafor – filmhjältens återvändande till sin familj. Zoltan återvänder, likt Odysseus, från sina långa irrfärder till familjelivet. Till den familj som är hans huvudsakliga motiv till att börja om på ny kula och där han finner kraft inför alla utmaningar. Som professionell soldat så krönte Zoltan sitt mångåriga arbete och sin forskning på luftvärnsrobotsystem under vad som tyvärr var landets och folkets värsta stund med att skjuta ned det amerikanska fantomplanet F-117A, som ’inte kunde skjutas ned’”, säger filmens regissör, Željko Mirković, till nyhetsbyrån NINA i Niš.


Zoltan Dani

Zoltan Dani tänkte inte så mycket på de erbjudanden han fick som på de dagar som pensionär som väntade honom. Han hade redan hunnit gå i pension och hade återvänt till ett lugnt familjeliv när lugnet åter stördes genom ett erbjudande från utlandet.

”Återigen så handlade det om ett miljonbelopp men det fanns också en säkerhetsgaranti för mig och min familj och en garanti att kunna återvända hem. Man funderar, planerar och det är tusan så svårt att fatta ett beslut. Man vill genomföra sina planer, väger för och emot, om det kommer bli svårt de där åren i utlandet, om man ska kunna återvända… Det är svåra saker som snurrar i huvudet, men framförallt tänker man på vad man ska göra och hur det kommer gå för familjen”, säger Dani.

Det var Zoltan Dani själv som löste dilemmat, och det mycket snabbt.

”När du väger vad du kan få och vad du kan förlora så drar du till syvende och sist slutsatsen att pengar är något världsligt och att många andra familjevärden väger tyngre. Därför så beslutade jag mig för att stanna kvar hos familjen och slåss bäst jag kunde på hemmaplan. Om du åker någon annanstans så är du och förblir en främling där, en man utan hemland. Och en man utan familj är en man utan framtid” konstaterar Zoltan.

Zoltan Dani förklarar att äran för att ha skjutit ned F-117A-planet tillkommer manskapet i 250:e brigadens 3:e bataljon. Han säger att personalens utbildning och träning hade en nyckelroll som, tillsammans med en mindre teknisk innovation, gjorde att man kunde få ned det berömda flygplanet. Den tekniska innovationen var ett verk av just Dani och hade byggts in i raketsystemet efter hans direktiv. De ansvarigas bestämmelser hade varit tydliga: så fick man inte göra!

Hjälten i Željko Mirkovićs dokumentärfilm ”Tjugoförsta sekunden” avslutade sin militära karriär som överste i september 2004 när han sökte pension. Därefter startade han en privat affärsverksamhet i sin barndoms Skoranovac i Kovin-området. Nu äger han ett mycket framgångsrikt bageri och har tagit många initiativ för att utveckla den lokala turismen. För tre år sedan inregistrerade han firman ”Panon-Perlit DOO” som sysslar med import och export.

Förberedde: A. Dragićević
Översättning: A Gustafsson 
Källa: Nyhetsbyrån NINA