listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu

Basket-EM spelades i Sverige 5-14 september det här året. Det var första gången på 30 år som ett stort basketmästerskap spelades i Norden. Landslaget Serbien & Montenegro lyckades inte trots att spelarna hade ett mäktigt stöd i Scaniarinken. Fansen gav matcherna i Södertälje en härlig stämning med sång och flaggor. Men den aktuella EM och VM vinnar kom till slut på sjätte plats. De flesta i publiken var Sverigebor med serbisk bakgrund. Basketstjärnorna gjorde inte sitt bästa. Därför flyttades inte den fina stämningen från Scaniarinken i Södertälje till den stora arenan Globen i Stockholm. Basket-EM i Sverige lockade drygt 110 000 åskådare. Fansen som hejade på Serbien och Montenegro hade inte någon chans att skapa en riktig basketfest i Globen. Enligt tidningen SP Serber som basket fansen ²lärde oss svenskar att förstå hur stort basket faktiskt är i andra delar av Europa².

En av sponsorerna Basket-EM i Sverige var företaget Western Union. För Diasporas sida var det intressant eftersom Western Union sponsrar ett av Sveriges främsta invandrarlag i basket Srbija från Malmö.

Vad är orsaken att Western Union som hjälper människor att skicka pengar snabbt och enkelt till en mottagare var som helst i världen sponsrar just basket? Med denna fråga vände sig Diaspora till Per Karlström Western Unions Nordenchef.

- Sport har en mycket stor betydelse för att öka integrationen i samhället. Nästan 80 procent av de kunder som nyttjar Western Unions tjänster är invandrare och eftersom basket är en stor invandrarsport har man valt att sponsra just basket. För oss är det därför lika angeläget att hjälpa lokala klubbar ute i landet som att sponsra Basket-EM. Flera av EM-truppens spelare är dessutom invandrare från de länder där våra kunder kommer ifrån, säger Per Karlström. Internationellt samarbetar Western Union med den serbiske basketstjärnan Vlade Divac, som är mycket engagerad i välgörenhet, säger Per Karlström. Bland annat organiserade Divac och Western Union en gratis basketskola för skolbarn i Belgrad i juli i år. En annan aktivitet som företaget sponsrar är den mångkulturella karnevalen i Hammarkullen utanför Göteborg, som äger rum i maj varje år. Basket är den sport som bäst lyckats fånga upp invandrarungdomar i Sverige och eftersom vi har vår största kundgrupp bland invandrare är det naturligt för oss att stödja en sport som hjälper dem att komma in i samhället, säger Per Karlström.

__________________________

SD Srbija

Från "noll" till division ett på fem år

Basketsektionen har alltid varit synonym för framgång och bra resultat i
Serbiska föreningen Srbija från Malmö. Raka vägen upp, från ingenting 1992 till division ett 1997, en bedrift som inte haft sin like i Sverige, alla sporter inräknade. Sektionen bildades för tio år sedan och har under sin livstid kämpat sig upp från de lägsta divisionerna till att idag tillhöra ett av de bästa lagen i Basketettan.

Basketsektionen är idag den största i föreningen med ett herrlag och flera
ungdomslag tävlande i de olika serierna. Antalet ungdomar som vill spela
basket i Srbija växer hela tiden och det finns hjärterum för fler. Däremot
har föreningen problem med träningslokaler. Hallbristen i Malmö är påtaglig.

Srbija är ett av Basketettans mest etablerade basketlag med flera spelare
som har erfarenhet från Basketligan. Två år i följd har laget kvalificerat
sig till Final Four, turnering för de fyra bästa amatörlagen i Sverige.

Laget har också vunnit internationella framgångar. För två år, i München
2001, blev SD Srbija Europamästare för serbiska lag i exil. I maj i fjol vann Srbija sitt andra raka Europamästerskap i Malmö. Att Srbija verkligen är bäst verifierades i Hamburg i år - då laget vann sin tredje raka titel och vann finalmatchen med hela 106:67.

Western Union gick in förra året som huvudsponsor till SD Srbija. Klubben fick därmed möjlighet att satsa stort på sin basketdivision samt möjlighet att utveckla både klubbens danssektion och fotbollslag. Srbija har varit enormt framgångsrika och har en stor potential inom sporten. Men utan hjälp utifrån, från kommunen i Malmö och starka sponsorer som Western Union klarar Srbija inte målsättningen, Basketligan.

_______________

Diaspora/Fakta 
Western Union förmedlar pengar snabbt och enkelt till en mottagare var man än befinner sig i världen. Det tar bara 10 minuter att göra en
pengaöverföring och det behövs inga konton. Western Union grundades 1851 i USA. Företaget har verksamhet i över 195 länder och kunderna kan nyttja tjänsten på över 165 000 ställen runt om i världen (120 städer i Serbien och Montenegro). Verksamheten i Sverige är uppbyggd genom agenter och transaktionerna sker med hjälp av växlingskontor och större tobaksaffärer. Sammanlagt har man 200 ombud i Sverige. 
Sedan 2002 har företaget ett eget försäljningskontor i Danderyd
norr om Stockholm. Diasporas läsare kan få mera information på www.westernunion.com. Telefon till huvudkontoret Western Union (Svärdvägen 27, 182 33 Danderyd) i Stockholm: 08 544 991 96. Fax 08 544 991 93